JOHANNES GUTENBERG KİMDİR?

Johannes Gutenberg hayatı, biyografisi, Çağdaş matbaayı Avrupa'da uygulayan birey,
Johannes Gutenberg (1398 – 3 Şubat 1468), 1447 senesinde hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan, kuyumcu, matbaacı ve yayıncıdır. Gutenberg'in buluşu çağdaş dönemin en önemli olayı ve matbaa devriminin başlangıcı, kendisi de çağdaş matbaacılığın babası kabul edilir.
Aslolan adı: Johannes Gensfleisch zur Laden. Kuyumculuk yaparken esnaf ayaklanmasında Strasbourg"a sürüldü (1430). Bir süre değerli taş işlemeciliği ve aynacılıkla uğraştı. 1437′den başlayarak matbaacılığa ilgi duymaya başladı.


O dönemde kullanılmakta olan desen yahut harfler oyulmuş tahta levhalardan oluşan xylografi tekniğini geliştirerek belirli harfleri bir araya getirip çok sayıda basım yapma tekniğine dayanan tipografiyi buldu (1450). 1448′de basımevini kurarken borç aldığı Johann Fust"a borcunu ödeyemeyince basımevine ortak olan Fust, 1455′te mahkemeye başvurarak basımevine ve aynı yıl basılan Gutenberg İncili adıyla malum 42 Satırlık İncil"e el koydurdu; 1457′de 5 senedir Gutenberg"in yanında çalışan damadı Peter ile birlikte Mainzer Psalterium"u (Mainz Mezamiri) bastı.

Yaşam deliğinin son yılları zaruret içinde geçen Gutenberg"i Mainz Başpiskoposu II. Adolf von Nassau korumasına alarak (1465) çalışmalarına tekrar başlamasını sağladı. Ölümünden sonrasında buluşu hızla tüm Avrupa"ya yayıldı. 1901′de Mainz" de adına bir müze kurularak ölümsüzleştirildi.


Yaşamcığının son senelerı fakirlik içinde geçen Gutenberg"i Mainz Başpiskoposu II. Adolf von Nassau korumasına alarak (1465) çalışmalarına yeniden başlamasını sağladı. Ölümünden sonra buluşu hızla tüm Avrupa"ya yayıldı. 1901′de Mainz" de adına bir müze kurularak ölümsüzleştirildi.

Daha yeni Daha eski