AYLAK ADAM-KİTAP YORUMU

Aylak Adam Yusuf Atılgan'ın 1959 yılında yayımlanan ilk romanıdır. Aylak Adam ve Anayurt Oteli Yusuf Atılgan'ın en çok bilinen romanlarıdır. Yusuf Atılgan Aylak Adam'da insanın kentteki yalnızlığını işlerken, Anayurt Oteli'nde köydeki yalnızlığını anlatmıştır. Yusuf Atılgan Aylak Adam romanıyla 1958 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanmıştır. 
AYLAK ADAM-KİTAP YORUMU
AYLAK ADAM-KİTAP YORUMU
Aylak Adam kitabı kış, ilk yaz, yaz ve güz olmak üzere 4 bölümden oluşur. Yusuf Atılgan Aylak Adam'da bilinç akışı, iç monolog, diyalog ve leitmotif gibi birçok anlatım tekniğini kullanmıştır. Sıradanlıklardan nefret eden Bay C. çok ilgin bir karakter. Aynı zamanda kitap okuyan, sinemaya giden kültürlü de bir insan.

 Toplumsal kurallara karşı çıkan Bay C. adeta kalabalıklar içerisinde yalnızdır.Aylak Adam romanı konusuyla Albert Camus'un Yabancı isimli romanını akıllara getirmektedir. Ancak Yabancı'daki Meursault karakteri Bay C.'ye göre daha karamsar bir karakterdir. Bay C. hayatının aşkını yani gerçek sevgiyi bulduğunda mutluluğu yakalayacağına inanmaktadır. 

Kitapta ana karakter 28  yaşındaki Bay C.'dir. Bay C. kitap boyunca hayatına anlam katmasını beklediği, aşkı aramaktadır. Bay C. babasından kalan emlakların kira geliriyle çalışmadan geçinebilmektedir. Gününü kitap okuyarak, film izleyerek, boş boş yürüyerek ve sanat çevresinden arkadaşlarıyla sohbet ederek geçirmektedir. Bay C. toplumla uyuşamayan ve topluma yabancılaşmış bir kişiliktir. Roman Bay C.'nin bir yılını konu eder. Bu bir yıl içerisinde Bay C. sırasıyla Güler ve Ayşe ile bir aşk süreci yaşar. Aylak Adam yani Bay C. hayata tutunmak için aradığı tek şey olan gerçek sevgiyi bulabilecek midir?
Daha yeni Daha eski