Lityum İyon Pillere Yeni Alternatif: Potasyum Metal Piller


Hayatımızın birçok alanında kullanılan pillerin geliştirilmesi için bilim insanları tarafından çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Yaygın olarak kullanılan Lityum iyon pillerin geliştirilmesi için bir yandan çalışmalar sürerken diğer yandan yeni maddeler kullanılarak piller üretilmeye çalışılıyor. Cep telefonlarından elektrikli araçlara kadar birçok teknolojik alet için piller güç kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Lityum İyon Pillere Yeni Alternatif: Potasyum Metal Piller
Günümüzde en verimli pil teknolojisi olan lityum iyon piller çeşitli cihazlara enerji sağlamak için yaygın tercih ediliyor. Yapılan yeni çalışmalar ile lityum iyon pillere alternatif olabilecek yeni piller geliştirildi. Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan yeni bir çalışmada potasyum metaline dayanarak geliştirilen pil teknolojisi ile lityum iyon pillerin kalıcı sorununa bir çözüm geliştirildi. Potasyum doğada çok daha fazla bulunan bir metaldir. Lityuma kıyasla daha ucuz olan potasyumun pillerde kullanılması pil teknolojisinin daha hızlı gelişmesini sağlayabilir.

Piller temelde anot ve katot olmak üzere iki elektrot içerirler. Lityum iyon pillerinin yapısını incelersek; anot bölümünde grafit katot bölümünde ise lityum kobalt oksit bulunur. Bataryaların şarj edilmesi ve depolanan gücün kullanılmasında, lityum iyonlarının anot ve katot arasındaki harekete bağlıdır.

Bilim insanları yaptıkları yeni çalışmalarda lityum kobalt oksit yerine potasyum oksiti katotta kullanmayı düşündüler. Potasyum daha büyük ve ağır bir element olduğundan katotta potasyumun kullanılması pilin performansı düşürür. Araştırmacılar bunun üzerine anot bölümünde yer alan grafit yerine potasyum metali yerleştirdiler.  Uzmanlar anotta grafit yerine potasyum kullanılmasının performans açısından geleneksel lityum iyon pillere alternatif olabileceğini açıkladı. 

Potasyum metal piller büyük ümit vaat etmesine rağmen araştırmacılar yapılan deneyler sırasında anot kısmında dentrit ismi verilen metal tortuların biriktiğini fark etti. Uzmanlar bataryayı yüksek bir şarj ve deşarj oranında çalıştırarak pilin içerisindeki sıcaklığı kontrollü bir şekilde yükselttiler. Sıcaklığın kontrollü bir şekilde yükseltilmesiyle anottaki denritler kendiliğinden yok oldu.

Daha yeni Daha eski