Dev Teleskopla Güneş'in Şimdiye Kadarki En Ayrıntılı Görüntüleri Çekildi



Güneş'in şuana kadar çekilmiş en detaylı görüntüleri dev bir Güneş teleskobu olan Inouye kullanılarak elde edildi. ABD'nin Hawaii Adası'na bağlı Maui Adası'nda bulunan bir yanardağın zirvesine Güneş'i ayrıntılı bir şekilde görüntülemek için dev bir teleskop yerleştirildi.
Dev Teleskopla Güneş'in Şimdiye Kadarki En Ayrıntılı Görüntüleri Çekildi
Dev Teleskopla Güneş'in Şimdiye Kadarki En Ayrıntılı Görüntüleri Çekildi
Inouye teleskobu 30 km çözünürlüğe sahip. Inouye teleskobunun çektiği fotoğraflarda Güneş'in yüzeyinde her biri yaklaşık olarak Fransa'nın yüzölçümü büyüklüğünde tanecikler görülüyor. Bu altın renkli tanecikler 6000 derece sıcaklığa sahip. Sıcaklığın yüksek olduğu kısımlar parlak görünürken, daha düşük sıcaklığa sahip alt bölgelerin komşu tanecikler ile gölgeli bir sınıra sahip olması dikkat çekiyor. Bilim insanları bu ayrıntılı görüntülerin Güneş’in faaliyetlerinin daha iyi anlaşılmasına ve faaliyet döngüsünün daha iyi ön görülmesine katkı sağlayacağını düşünüyor.

Dünya’nın En Büyük Aynasına Sahip Teleskop


ABD Ulusal Güneş Rasathanesi’ne ait olan Inouye Güneş teleskobu Haleakala yanardağının zirvesine 3000 km yüksekliğe yerleştirildi. Yapımına 2003 yılında başlanan Inouye Güneş teleskobu 344 milyon dolara mal oldu. Inouye teleskobu 4 metrelik çapıyla Dünya’nın en büyük aynasına sahip teleskobu olarak kayıtlara geçti.  Güneş’i doğrudan gördüğünden dolayı aşırı ısınan teleskop, sıcaklık değişiminin görüntü kalitesini bozmaması için her gün bir yüzme havuzunu dolduracak kadar buzla soğutuluyor. Havuz her gece 8 tank buzla dolduruluyor. Teleskop aynasının arkasında ise 100 fıskiye yer alıyor.

Daha yeni Daha eski