Bitcoin Nedir?
Bitcoin, Kağıt Paranın veya Metal Paranın Alternatifi Olabilir mi?
Bitcoin Nasıl Üretilir?
Bitcoin, Kağıt Paranın veya Metal Paranın Alternatifi Olabilir mi?
Bitcoin Nasıl Üretilir?
Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.
Bitcoin, Kağıt Paranın veya Metal Paranın Alternatifi Olabilir mi?
Bir çok kişinin Bitcoin’i kağıt paranın geleceği olarak gördüğü bir gerçek. Gelecekte kağıt paranın geçerlilikten kalkıp dijital paraya geçeceğimizi iddia edenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Fakat ben bunun için hemen hemen erken olduğunu düşünenlerdenim. Bilim kurgu filminden fırlayıp yaşamımıza kurnazca giren bu sanal paranın, kağıt paranın yerini alabilmesi günümüz koşullarında mümkün görünmüyor. Hatta Bitcoin’in bir tür balon olduğunu söyleyenler bile bulunuyor. Queensland Üniversitesinden Profesör John Quiggin şeklinde.
Fakat ciddiye alınması gereken bir para birimi bulunduğunu da kabul etmek gerekiyor. Zira dünyanın bir çok ülkesinde bireysel anlamda kullanıldığı benzer biçimde resmi olarak ta devletler nezdinde itibar görmeye başladı. Alman Maliye Bakanı, Ağustos ayı içinde Bitcoin’i, bir tür hesap birimi olarak gördüklerini söyledi. Hatta İran’ın, kendisine yönelik yapmış yaptırımları aşabilmek adına Bitcoin kullandığı söyleniyor.
Bitcoin Nasıl Üretiliyor?
Bitcoin üretim işine madencilik (mining) deniyor. Bitcoin çıkartmak, yani madencilik yaparak bir miktar Bitcoin elde etmek, madenciliğin tek amacı değildir. Madencilik, hesaplama yetkisini kullanarak işlemi gerçekleştirme, sistem ağını güvenli bir halde koruma ve sistemdeki her kullanıcıyı senkronize hale getirme işlemidir. Sistem tek bir merkezden denetim edilemediği için Bitcoin kullanılan her yerde süreci çalıştırmak, sistemi gözetmek türü işleri birilerinin bir karşılık karşılığında yapması gerekiyor ve bu işi yapanlara madenci deniyor.
Bitcoin sanal madenciliğini tek başınıza yapmak isterseniz informasyon birikiminin yanı sıra çok iyi bir bilgisayar sistemine de haiz olmanız gerekiyor. Çünkü Bitcoin madenciliği, bilgisayarınıza ilişik donanımlar ile yapılıyor. İlk olarak işlemci (CPU) ile meydana getirilen Bitcoin madenciliği artık yerini kendinden 50-100 kat daha hızlı çalışabilen ekran kartlarına (GPU) bırakmış durumda. Yani bu demek oluyor ki, bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliğindeki performansınız da o kadar iyi olur. Ayrıca bir tek madencilik için özel olarak tasarlanmış sistemleri de satın alabilir yada kiralayabilirsiniz.
Eğer bu mevzuda acemiyseniz; o vakit Bitcoin kazanmak için tek başınıza uğraşmanıza gerek yok. Bitcoin havuzlarına dahil olarak (mining pool), -bir nevi bilgisayarlarınızın güçlerini birleştirerek- daha sıradan algoritmalar ile uğraşmış olmuş olursunuz. Mining pool’ların sayısı fazlaca fazladır ve her bir pool’un (havuzun) gelir dağıtım modeli farklıdır. Genel olarak bir bloktan elde edilmiş toplam gelir, havuza katılanlar içinde bir formüle bağlı olarak dağıtılır. Bu esnada belli bir yüzdeyi de pool operatörü alır.
Bitcoin madenciliği günden güne zorlaştığı için lüzumlu donanım ihtiyacı da günden güne yükselmektedir. Zira bundan bir yıl önce para kazandıran donanımlar, bugün elektrik parasını ödeyemez duruma gelmiştir. Hal bu şekilde olunca madenciler farklı yollara başvurmaya başlamıştır. Bunların en başında Cloud Mining gelmektedir. İnternet üzerinde sizin adınıza ücreti karşılığında işletilen donanımlar bulabilir, belli bir ücret karşılığında dönemsel kontrat yaparak bu donanımların kârına ortak olabilirsiniz. Bu biçim sitelerin en başında Genesis Mining ve Hashflare gelmektedir.
Kaynak: https://www.melihguney.com/