Bitcoin’in kazandığı başarıdan sonrasında bir çok kripto sanal para birimi ortaya çıkmıştır. Genel olarak alt coin adını alan bu sanal para birimleri içinde litecoin, dash ve dogecoin sayılabilir. Bugün pek çok ülke kendi kripto sanal parası üzerinde çalışmalar yapmaktadır.
Bu alt coinlardan olan ethereum, ilk defa kuzey ABD Bitcoin konferansında Vitalik Buterin ve beraberindeki 3-4 kişilik ekip tarafından tanıtımı yapılmış ve büyük bir ilgi ile karşılaşmıştır. Aslına bakarsak onu bir altcoin olarak tanımlamak yerine hakkında yaygın olarak meydana getirilen tanımı yazmak daha doğru olabilir : Ethereum bitcoin’in mantıksal olarak daha gelişmiş halidir. Ethereum nedir derseniz ilk üreticisinin tarafına bir gözatmakta fayda var.
Vitalik Buterin ‘in “bitcoin’a altın diyorsanız, ethereum petroldür” diyerek tanımladığı ethereum, blockchain mantığından yola çıkarak oluşturulan ve özel bir yazım dili kullanarak bu işletim sistemi üzerinde merkezi olmayan yazılım protokolleri geliştirilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Merkezi olmayan yazılım protokolleri, aynı işletim sistemi içerisinde ve tek bir blockchain üzerinden binlerce alt coin yaratılmasına izin veren protokollerdir.
EHTEREUM NEDİR?, ETHEREUM MİNİNG NEDİR?
Ethereum kaynağını ETH kısaca kripto paradan almaktadır. Sistem, 30.Temmuz.2015 de açılmıştır. Ethereum wallet doğrusu ethereum cüzdanı ise sistem henüz çok yeni olduğundan bitcoine gore birazcık daha kısıtlı uygulamalarla karşımıza çıkmaktadır. Krypktokit tarafınca geçtiğimiz yıl tecrübe etme kısaca beta sürümü gösterilen Jaxx ethereum cüzdanı, Haziran 2016 dan itibaren Apple’ın onay vermesi ile birlikte iOS AppStore’da da yayınlanmıştır. Jaxx ethereum cüzdanı bununla birlikte Appstore’da yayınlanan ilk kripto para cüzdanıdır. Fakat güncel olarak icra ettiğim araştırmada app storeda Jaxx ethereum uygulamasına rastlayamadım.
Kaldırılmış olabilir. Bunun yerine güncel olarak appstore bünyesinde güncel fiyat bilgisi veren cryptobar ve ethereumbar uygulamaları bulunmakta. ETH değeri Ekim 2015 de yalnız 0.42 $ iken, Haziran 2016 itibariyle 14 $ seviyesine çıkması ile beraber kullanıcılarına büyük kar sağlaması, cüzdan uygulamaları üzerine yatırım icra eden şirketlerin de artmasına yol açmıştır. Ethereum mining yani ethereum madenciliği de aynı bitcoin madenciliği mantığı ile çalışmaktadır. Ancak çok gelişen sistemlerde madencilik, artık CPU yerine hemen hemen 100 kat daha hızlı çalışan GPU ekran kartları ile yapılmaktadır. Dolayısıyla ethereum madenciliği yaparak para kazanmak için düzgüsel ölçülerde masa üstü bilgisayarlar yeterli değildir.
Ek olarak bilgisayarların 24 saat açık kalması zorunluluğu nedeniyle çok ısınması ve sık, sık arızalanması, bununla birlikte tutarı çok yükselecek elektrik faturası da ethereum madenciliğini tek başına yapmanın dezavantajları arasındandır. Gene bitcoin sisteminde olduğu şeklinde bir mining pool’a üye olarak madencilik yapabilirsiniz, sadece o halde de dağıtılan karı bölüşmek zorunda kalırsınız. Bu durumda ethereum madenciliği yaparak para kazanmak için yapılacak iş; bir gpu rig kurmaktır. Gpu rigler birden fazla gpu (ekran kartını) içeren ve daha çok ethereum kazmanızı elde eden bilgisayarlardır. Bitcoin üretiminde cpu devri ve hatta gpu devri biteli ise çok oldu. Bitcoin kazmak bir tek ve sadece Asic Miner denilen ve bir tek bitcoin kazmanıza yarayan cihazlar ile karlı olabilmektedir.
Bu cihazlar bu işe özel üretilmişlerdir ve başka bir iş için kullanmanız mümkün değildir. Sadece ethereum kazımında kullanacağınız gpu rigleri ya parçalayıp işinize yarıyan parçaları bilgisayarınızda kullanabilirsiniz, yada ikinci el olarak satışını gerçekleştire bilirsiniz. Özetlersek; CPU devri sona erdi, GPU ‘ları ise altcoin ve ethereum kazImında kullanabiliriz, halen karlılar. Bitcoin için ise tek karlı yöntem asic miner satın almak. Fakat bunların tümü için bir yöntem daha var. Bu aşamada “bulut madenciliği” denilen sistemden bahsetmemiz gerekir. Bulut madenciliği yada cloud mining, Asic Miner cihazlar kullanan sunuculara para yatırarak, yatırdığınız bu para oranında kripto para kazanma işlemidir. Bir kontrat imzalayarak dahil olacağınız bu sistemde, sunucular devamlı ve emin bir ortamda açık olduğundan, siz hiçbir işlem yapmadan kripto para kazanabilirsiniz.
Bulut madenciliğinde sistemi kullananlar, belli bir süre karşılığı sözleşme imzalarlar ve bu süre içinde bir sunucu kiralamış olurlar. Yurt dışı merkezli bulut firmalar içinde en emin olanı 2013 yılından beri bu işlemi meydana getiren İzlanda Merkezli Genesis Mining gelmektedir. Genesis Mining, kullanıcılarına yeni bir sözleşme sistemi geliştirerek, 1 senelik kontratın dışında da ömür boyu kazanç getiren kontrat paketleri sunmaktadır. Bu paketleri bir defa satın aldıktan sonra sunucunun ekonomik ömrü dolana kadar ethereum madenciliği meydana getirecek ve size kazandıracaktır. Alacağınız ödemeler ise gmeşhurk olarak hesabınıza geçmektedir.Sonuç olarak kripto para bir başka ifade ile sanal para akımı inanılmaz bir hızla yayılıyor. Daha da hızlı yayılacağı bir kesin.