KÖRLÜK KİTAP YORUMU


Körlük Jose Saramago'nun 1995 yılında yayımlanan romanıdır. Saramago Körlük romanıyla 1998 yılında Nobel Edebiyat Ödülü' nü kazanmıştır. Kitapta hiçbir kahramanın adı yoktur.  Nokta ve virgül dışında noktalama işareti kullanılmamıştır. Körlük romanının 2008 yılında filmi çekilmiştir.  Saramago bu romanın devamı olan Görmek isimli romanını 2004 yılında yayımlamıştır.
KÖRLÜK KİTAP YORUMU
KÖRLÜK KİTAP YORUMU 
Roman adı bilinmeyen bir ülkenin adı bilinmeyen bir şehrinde arabasının direksiyonunda ışığın yeşile dönmesi bekleyen bir adamın aniden kör olmasıyla başlar. Ancak bu körlük karanlık bir körlük değil de bembeyaz bir körlüktür. Arkasından bu Körlük bütün kente hatta bütün ülkeye yayılır.  Körlüğe neyin neden olduğu bulunamaz. Kör olan kişiler kentte bulunan bir akıl hastanesinde karantinaya alınır.  Ancak yapılan bu karantina körlüğün ülke geneline yayılmasını önleyemez. Tüm kentte gözleri görebilen tek kişi doktorun karısıdır. Doktorun karısının kocası da kör olduğu için o yalnız kalmasın diye kör taklidi yaparak akıl hastanesinde karantinaya alınır. 

Körlük beklenmedik bir felaketi yaşayan toplumun nasıl çöktüğünü insanların nasıl bencilleştiğini anlatan güzel bir roman. Doktorun karısının yerinde olsanız kör olmak mı yoksa kör olan insanlara hizmet etmek mi isterdiniz? Doktorun karısının kör olmaması aslında bu körlüğün her insana bulaşan bir hastalık olmadığını gösteriyor. Kitabı okurken sanki körler ve taşıyıcı olanlar diye iki çeşit hayvan türüne askerlerin yaptığı işkence zulmün anlatıldığı bir belgesel izliyormuş gibi oldum.  Bazı körler gözleriyle birlikte sanki insani duygularını da kaybetmişlerdi.

Körlerin ve taşıyıcıların tek düşüncelerinin yemek ve hayatta kalmak olması onları biraz da hayvanlara benzetmeme sebep oldu. 200 kadar körün 20 tane köre başkaldırıp isyan edememesi sadece 1 silahtan korkmaları çok ilginç geldi.  Özellikle kapıda sadece bir nöbetçi varken. Korktukları şey ölüm müydü zaten durumları ölmekten beterken.


Daha yeni Daha eski