Üç Boyutlu Yazıcılar Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

İlk 3 boyutlu yazıcı 1984 yılında mühendis Chuck Hull tarafından tasarlandı ve üretildi. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ortaya çıktığında sanayinin birçok alanında devrim yaratacağı düşünülüyordu.  Nitekim öyle de oldu. Günümüzde 3 boyutlu yazıcılar otomotiv  sanayi, mimari, uzay teknolojileri, inşaat mühendisliği, tıp ve gıda sektörü gibi birçok alanda yaygın olarak kullanmaktadır. 

Üç Boyutlu Yazıcılar Hangi Alanlarda Kullanılıyor?
Üç Boyutlu Yazıcılar Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

2018 yılında Dünya genelinde 3 boyutlu yazıcıyla üretilen 1.4 milyon ürün satıldı.  Grand View Research Araştırma Merkezi' ne göre bu rakamın 2027 yılında 8 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. 

3 boyutlu yazıcı kullanılan alanların başında uzay ve havacılık sektörü geliyor. Boeing uzay araçları ile ticari ve savunma uçaklarının bazı parçalarını 3 boyutlu yazıcılar kullanarak üretti. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bazı yedek parçaları üretilebilmesi için 3 boyutlu yazıcılar bulunmaktadır.

Barcelona  merkezli Nova Meat isimli et şirketi, bezelye,pirinç, deniz yosunu ve diğer maddelerden bitki bazlı biftek üretti. Şirket bu bifteği 3 boyutlu yazıcı kullanarak  üretti.  Nova Meat şirketinden Guiseppe Scionti'ye göre gelecek yıldan itibaren restoranlar 3 boyutlu yazıcıları kullanarak kendi bifteklerini üretebilecek. 

3 boyutlu yazıcıları en çok kullanıldığı alanlardan birisi de tıp. 3d yazıcılar kullanılarak protez üretiliyor.  Üstelik 3d yazıcı  kullanılarak üretilen protezler piyasadaki mevcut protezlerden daha ucuza mal oluyor. Ayrıca hastaya özel üretim yapılabiliyor.  Rusya'da  bu yılın başında soğuktan bacağını kaybeden  bir kediyi 3 boyutlu yazıcıyla bir titanyumdan bir protez bacak basılmıştı. 

İnşaat sektöründe de 3 boyutlu yazıcıların kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Evlerin duvarları, bölmeleri ve cephe giydirmeleri 3d yazıcı kullanılarak basılabiliyor. 3 boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen evler birkaç günde tamamlanabiliyor. Malzeme olarak genellikle toprak, saman ve bitkisel malzemeler kullanıldığından, geride herhangi bir çöp ve atık kalmamış oluyor. Geleneksel inşaat yapımına kıyasla 3D yazıcılar kullanılarak üretilen evler daha uygun maliyetlerle inşa edilebiliyor. Maliyetin azalmasındaki en önemli etkenlerden birisi şüphesiz işçiliğin azalması olarak gösteriliyor. 3d yazıcı ile inşa edilen evlerin maliyeti geleneksel yöntemlerle inşa edilen evlerin maliyetine kıyasla %70 daha düşük. 
Daha yeni Daha eski