Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir?
Mardin’in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen sadece tahsile örutubet veren sekiz çocuklu bir anne babanın çocuğu olarak doğdu. 1963'te girmiş olduğu İstanbul Tıp Fakültesi'ni 1969'da bitirdikten sonrasında Savur'da iki yıl sıhhat ocağında hekimlik yaptı. Daha sonrasında Dallas'a giderek Dallas Texas Üniversitesinde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı branşın da doçentlik tezini tamamladı. Daha sonrasında DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Yurtdışın da yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne biri olan üç Türk’ten biri oldu. Prof Sancar halen, kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olarak görevini sürdürüyor…
Aziz Sancar; Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanıdır. Hücrelerin hasar gören DNA'ları iyi mi onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Moleküler biyoloji alanında yaptığı çalışmalarıyla adını dünyaya duyuran Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü almaya hak kazandı.
Kansere karşı ”DNA onarımı” buluşu
Kanser konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dünya genelinde adını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Sancar, geçtiğimiz yıl kanser tedavisinde ”sirkadiyen saat (ritmik saat) ” buluşuna imza atmıştı. Sancar, bu buluşundan dolayı ödüle layık görüldü.