KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı 1990 yılında 3624 saylı yasa ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bir kuruluştur.1990 yılından bu güne küçük ve orta ölçekli işletmelere ve kendi işini kurmak isteyen işyeri açmak isteyen girişimcilere destek sağlamıştır. Kuruluşundan bu yana bünyesinde bulunan birçok proje ile de vatandaşa hizmet sağlamaktadır.
KOSGEB Girişimci Kredisi Nasıl Alınır?
KOSGEB Girişimci Kredisi yeni iş kurmak isteyen işyeri açmak isteyen girişimcilere verilen hibe ve kredidir. Belirli şartlar altında verilmektedir. Programın gayesi, istihdam sorunlarının çözülmesi ve ekonomik kalkınmaya çözüm olabilecek olan girişimciliğin yaygınlaştırılması ve desteklenmesidir.
KOSGEB tarafından istenen şartlar vardır. Öncelikle tamamen ücretsiz olan herhangi bir ücret talebinde bulunulmayan Uygulamalı Girişimcilik kursuna katılımınız istenmektedir. Uygulamalı Girişimcilik kursuna başvurular yaşadığınız il ve ilçelerde hizmet veren KOSGEB Hizmet Müdürlüklerine şahsen yapılmaktadır. Başvuranlar kısa bir testten geçirilir ve başarılı olmaları halinde kurs kayıtları yapılmaktadır.
KOSGEB tarafından istenen şartlar vardır. Öncelikle tamamen ücretsiz olan herhangi bir ücret talebinde bulunulmayan Uygulamalı Girişimcilik kursuna katılımınız istenmektedir. Uygulamalı Girişimcilik kursuna başvurular yaşadığınız il ve ilçelerde hizmet veren KOSGEB Hizmet Müdürlüklerine şahsen yapılmaktadır. Başvuranlar kısa bir testten geçirilir ve başarılı olmaları halinde kurs kayıtları yapılmaktadır.
Girişimcilik Sertifikası ile Teşvik Başvurusu
KOSGEB kursunu başarı ile tamamladığınızda Girişimci Sertifikası verilmektedir. Bu Sertifika sahibi erkek, kadın, genç, gazi, şehit yakını tüm girişimcilerden kursta alınan eğitimler ile iş planı oluşturmaları istenmektedir. Plan veya projesi onaylanan girişimciler KOSGEB’den destek almaya hak kazanırlar. Sertifika almadan önce kurulan şirketler bu kredi talebinde bulunamazlar. Ön işlemleri başarı ile geçen girişimciler işyeri açabilirler açtıkları işyerinin işletme kaydını KOSGEB veri tabanında yaptırmaları gereklidir.
KOSGEB veri tabanına kaydı olan işletme kobi bilgi dokümanı ve gerekli belgeler ile bulunduğu ilde ki KOSGEB müdürlüğüne bildirmelidir. Bu belgeler kobi bilgi doküman çıktısı, girişimci sertifikası, işyeri açılışında yapılan giderlerin faturaları ve ek belgelerdir. Bu belgeler ile başvurarak işletmenin açılış giderleri KOSGEB hibe krediler ile karşılanabilmektedir. Başvuru sonrası işletme denetimi için KOSGEB yetkilileri gelmekte ve gerekli denetimi yapmaktadır. Denetleme sonrası uygun görülmesi halinde KOSGEB yetkilileri hibe kredisine onay vermekte ve hibe kredisini kullandırmaktadır.
İşyeri Gider Makbuzlarının Teslimi
Kurulan işyeri için yapılan tüm harcamalarınızın faturalarını mutlaka almalısınız. Ancak KOSGEB’den yapılan hibe için bu faturaların KDV'si dâhil değildir. İşletmeniz için almış olduğunuz demirbaşları üç yıl süresince satamazsınız. Kendi işini kurmak isteyen işyeri açmak isteyen bayan girişimciler için %70, erkek girişimciler için %60 destek oranları bulunmaktadır.
KOSGEB Kredisine Kimler Başvurabilir?
KOSGEB Kredisine başvurmak için, 18 yaşını doldurmuş olmak ve T.C. vatandaşı olmak, KOSGEB tarafından verilen Uygulamalı eğitim desteğini veya İş kurma danışmanlığı eğitimini alan almak gerekir. İŞGEM bünyesinde yer alan girişimcilerden bir yıl içinde işletme açılışı yapmış olmak ve kurum tarafından üniversitelerde yapılmış olan Genç Girişimci Geliştirme Programından mezun olmk gerekir. Mevcutta kendine ait başka bir gerçek kişi statüsünde işletmesi bulunulmamalıdır. Tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede %50' den fazla ortaklığı olmamalıdır. Başka bir kurum, kuruluş veya işletmede SGK hükümlerine tabi olarak çalışmayanlar KOSGEB kredi veya hibesi için başvuruda bulunabilirler.
Sermaye olmadan KOSGEB Desteği ile İşletme Açılabilir Mi?
Sermaye olmadan KOSGEB desteği ile işletme açılamaz. Yukarıda belirttiğimiz gibi KOSGEB desteğinden faydalanmak için işyerinin açılmış olması ve KOSGEB veri tabanına kaydının yaptırılmış olması gereklidir. Daha önce açılmış ve KOSGEB veri tabanına kaydı yaptırılan ve gerekli şartları yerine getiren girişimcilerin işletme açılış giderleri KDV hariç KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Sermayesi olmayanlar işletme kuramayacaklarından İlgili KOSGEB kurumuna başvuru kayıt işlemlerini yaptıramayacaklarından ve kobi beyannamesi veremeyeceğinden bu desteklerden faydalanamazlar.
Faizsiz Kobi desteğinden yaralanmak isteyen kişilerin Kobi beyannamelerini güncelleme işlemlerini yapmaları gereklidir. KOSGEB veri tabanına kaydı olmayan kobilerin kayıtlarını yaptırarak kobi beyannamesi vermeleri gereklidir. Bu krediden faydalanmak isteyenlerin kayıt tarihlerini kaçırmamaları ve kayıtlı olanların kaydını güncel tutmaları önemlidir.