Günlük hayatta birçok kişi işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle bu durumdan mustarip olan birçok kadın bulunuyor. Kadınlar iş bulma konusunda sıkıntı yaşıyor, özellikle istihdam sağlamak konusunda sıkıntılara düşüyor. İş yeri açabilmek ve belli başlı kriterleri yerine getirebilmek için birçok kursa başvuruyor. Bu sorunu ortadan kaldırılabilmesi için devlet tarafından kurulmuş belli başlı kuruluşlar bulunuyor. Bu kuruluşlar sayesinde istihdam artabilir, kurslar doğrultusunda meslek edinilebilir, devletin sağlamış olduğu katkı sayesinde işyeri açılabilir. Bu doğrultuda kurulan kurum ve kuruluşlar, Türkiye'de istihdamın artması ve insanların iş gücünün çoğalması için yapılan girişimlerdir.
Kosgeb Nedir?
Türkiye'de iş girişimleri ve meslek edindirme kursları için açılmış olan Kosgeb, Türkiye'de girişimcilerin açabileceği işyerlerine maddi destek ve kredi imkânı sağlayarak istihdamın çoğalmasını sağlıyor. İnsanlara düşük kredili imkânlar sağlayan, verilen krediler ile kendi işyeri açabilir, kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Genellikle sağlanan limitler belli başlı seviyelerde oluyor. Geri ödemeli olarak KOSGEB’den bu tarz işyeri açmak için, yardım kredisi alabilirsiniz. Türkiye'de oldukça önemli bir yere sahip olan KOSGEB, binlerce kişiye iş yeri açma imkânı sağlıyor. Bu sayede Türkiye'deki istihdamın artmasını hedefliyor ve iş alanın çoğalmasını sağlıyor. Genellikle kadın girişimciler tarafından sıklıkla tercih edilen KOSGEB, farklı birçok işyeri açma imkân ve olanağını sunuyor. Girişimcilerin her zaman yanında olmayı hedefleyen, verdiği krediler ile herkesin hayalini kazanmasını sağlayan muhteşem bir girişim ve destek sistemi.
Kosgeb Proje Ve Destek Uygulamaları
KOSGEB kapsamına giren birçok proje destek alabiliyor. Projeler destek aldığı andan itibaren gerekli olan ödeme limitleri belirleniyor. KOSGEB kapsamına giren belli başlı projeler şu şekildedir; işletmelerin dış ticaret, insan kaynakları, mali girişmişleri, pazarlama, üretim, yönetim gibi konuları kapsayan kaynaklar proje kapsamda destekleniyor. KOSGEB kapsamına girmiş olan projelerin, tadilat, resim, imza, haberleşme giderleri, su fatura iletişim giderleri gibi şahsi kaynaklar karşılanmaz. Karşılanacak olan giderlere kurulu kararı ile onay verilir. Şahsi kaynaklar KOSGEB kavramına alınmıyor. Bu tarz şahsi giderler işletmenin kendi bütçesinden ayıracağı maddiyat ile yapılmalıdır. Kurul hangi giderlerin karşılanacağı konusunda toplantı yaparak karar verir ve ne kadar ödeneceği hakkında detaylı bilgiyi girişimciye bildirir.
Kosgebin Sağladığı Maddi Destek Kapsamı
KOSGEB girişimcilere sağlamış olduğu desteklerden dolayı, Türkiye'de en çok tercih edilen kurumdur. Girişimcilerin projeleri kabul edildikten sonra, projenin destekleyeceği giderler kurul tarafından belirlenir. Desteklenecek olan giderler makine teçhizat ve hammade için %10 destek sağlanır. İşçi ve diğer giderler ülkemizde %40 destek sağlanır. KOBİ’lere sağlamış olduğu destek de, uluslararası ticarette oldukça önem taşıyor. Kobilerin bir araya gelerek oluşturmuş olduğu plan ve projeler uluslararası boyutta olabilir. KOSGEB tarafından KOBİ’lerin başvurmuş olduğu bu girişimler desteklenir. Proje ortağı olarak birkaç girişimci ile ortak bir proje oluşturulabilir. Oluşturulan bu projeler kurul kavramından geçerse desteklenir. Daha büyük başvurular için en az 5 şirketin bir araya gelmesi gerekir. Yüksek teknoloji alanındaki projelerin 3 girişimci ortak olarak başvurması yeterlidir. Kuruldan geçecek her türlü destek, girişimcilere sağlanır.
Genel Destek Kapsamında Projeler
Bilim ve yeni fikre dayalı faaliyet sürdüren, girişimsel projeler sunan Kobilerin ve teknolojik fikirler sunan girişimcilerin desteklenmesi sağlanır. Araştırma-geliştirme çalışmaları kapsamında faaliyet sürdüren Kobilerin girişimleri desteklenmektedir. KOSGEB oldukça ileri seviyede faaliyet sürdüren, küçük çaplı ve büyük çaplı girişimcilere destek olmak amacı ile kurulmuş kuruluştur. KOBİ’lerin yurtiçi ve yurtdışı girişimlerini hızlandırmak ve yapılandırmak için işletmelerin desteklenmesi faaliyetini gösteriyor.