Covit 19 salgını ne zaman bitecek, covit 19 belirtileri nedir ?

Türkiye'de Koronavirüs (COVID-19) Salgını Ne Zaman Bitecel? Ne Zaman Normal Hayata Döneceğiz? İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde meydana çıkan, Avrupa ülkelerine sunulan ardındannda 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'ye de giriş yapan Koronavirüs bütün dünyayı etkilemeye devam ediyor. Koronavirüs'ten korunmak amacıyla elinden geldiğince önerilere uymaya çalışan vatandaşlar Koronavirüs'ün ne vakit denetim altına alınacağını merak ediyor.


Koronavirüs'ten en az hasarla kurtulmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Bakanlıkları birlik içerisinde çalışıp vatandaşlara mühim önerilerde bulunmaya devam ediyorlar. Türkiye'de Sıhhat Bakanlığı yönünden koronavirüs pandemisi nedeniyle KOVID-19 hastalığı ile mücadele amacıyla 10 Ocak Ayı 2020 tarihinde Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu. Bilindiği üzere; Koronavirüs (COVID-19)'ün en süregelen semptomları ateş, yorgunluk, soluk almada zorlanma ve kuru öksürüktür. Vatandaşların yaklaşlık %80'i özel bir tedaviye gereksinim duymadan iyileşmektedir. Yaşlılar ve diğer sıhhat hataları (astım, diyabet ya da kalp hastalığı gibi) olan bireylerin koronavirüs hastalığını ağır geçirme mümkünlülüğü daha yüksek olabilir. Koronavirüs salgınının gidişatı ile alakalı eksperler Türkiye'nin Ramazan Bayramı ile birlikte normalleşmeye gidebileceğini ama bunun ismim ismim olması gerekliliğini belirtiyorlar.

Cumhurdiğernı Erdoğan'da bayram ardından yavaş yavaş normal yaşama geçmeyi planladıklarını açıklamıştı. Koronavirüs salgını ne vakit biter? İç Hastalıkları Eksperi Dr. Ahmet Faruk Yağcı, ''10 Nisan akşamını bir tarih olarak sayarsak 10 Nisan'ın üstüne eklediğimiz 1 hafta ardındanndan başlayarak ciddi vakalar yaşanacağını düşünüyorum. 25 Nisan gibi pik gerçekletireceğini düşünmek mantıksız olmaz. Bize bu virüs belli bir vakitdan evvelce geldi. Karamsar senaryolara girmeyelim. Ramazan Bayramı ile dönüşüm olacak. Ben çok ümitliyim'' dedi.


Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Eksperi ve Bilim Kurulu delegesi Prof. Dr. Levent Yamanel de mevzuya dair mühim açıklamalarda bulundu. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Eksperi ve Bilim Kurulu delegesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Biz vatandaş olarak alınan tedbirlere riayet ettiğimiz vakit 2-3 hafta ortamında bir kırılma noktası göreceğiz ve bu pik yatay bir plato çizmeye başlayacak, o vakit biz aldığımız tedbirlerin de yerinde olduğunu görmüş olacağız.


Ama bu tedbirlere uymazsak da o vakit bu pik düzeye varmamız daha uzun sürecek ve daha çok vakamız olacak. O amaçla vatandaşlardan yine rica ediyoruz. Mutlaka alınan bu tedbirlere uymaları, evde kalabilecek olanların evde kalması gerekiyor. Kurallara uyup da bu 2-3 haftada bu piki kırabilecek miyiz çok mühim. Eğer biz kurallara uyarsak 2-3 haftada o kritik eşiğe gelir, kırılmayı sağlayabilirsek, artık o yükselmeden ileri o platoya dönme eşiğini yakalayabilirsek o vakit biz ülkece başarmış olacağız. Ve bu sayede de 2-3 ay ortamında de virüsü denetim altına alma ihtimalimiz olacak. Yani işi olmayanın kesinlikle evde kalması lazım ki izole olsun ve virüsten uzak kalsın. Burada tabii süreğen hastalığı olanlar, 65 yaşın üzerinde olanlar çok mühim, bir de 20 yaşın altı tabii, hem bu hastalığı daha sıhhatli geçirdiği amacıyla hem de gezerek, dışarıda daha çok bulunarak daha çok yaydığı amacıyla.

Çalışması gereken kümelerin da sosyal mesafeye çok ilgi etmeleri, 1,5-2 metrelik uzaklığı korumaları, kalabalık ortamlarda maske takmaları ve el hijyenine kesinlikle özen göstermeleri lazım. Bazı ülkelerde bu kırılma noktasını gördüler ve daha sonra önlemleri gevşetince yine bir pik noktası oluşmaya devam etti, artık ikinci pik olmaya başladı. O yüzden çok ilgili olmamız lazım, artık önlemleri gevşetmememiz lazım. Kontrollü bir şekilde günlük yaşama geçeceğiz. İyileşme sayılarımız gayet iyi, bunu tabii bizim sıhhat sistemimizin iyi olmasına bağlıyorum. Hem doktor ve sıhhat çalışanları hem sıhhat hizmeti ve sıhhat sistemimiz açılarından genel olarak Avrupa'nın en iyilerinden bir tanesine sahibiz ve bu tür olunca da iyileşmelerimiz çok.


Bir de tabii Sıhhat Bakanlığımızın Bilim Kurulumuzun aldığı kararlarla biz vakaları 2 ay geç görmeye başladık ve bu bize bir deneyim oldu, daha hazırlıklı yakalandık. Eğer konuşurken siz 10-15 dakika 1 metreden çok yanaşıyorsanız karşıya bulaştırabiliyorsunuz. Ağzını kapatmıyorsanız öksürmeyle ya da hapşırmayla karşıya bulaştırabiliyorsunuz. Bu amaçla bilhassa tek kullanımlık mendille, öksürürken hapşırırken ağzımızı kapamak çok mühim bir şey, şayet elimizde tek kullanımlık mendil yoksa o vakit dirsek amacıylai kullanıyoruz. Çok kuvvetli bir hapşırmayla örneğin damlacığın 8 metre yayıldığını biliyoruz.


Bu yayılmayı önlemek amacıyla kesinlikle kurallara uymamız gerekiyor. Bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması lazım biliyorsunuz bu virüsle savaşmak amacıyla. O yüzden de Ramazan ayı süresince kesinlikle dengeli ve yeterli beslenmeye ilgi etmek gerekiyor ve bol sıvı tüketmek de çok mühim biliyorsunuz. Yine uyku düzeninin de iyi olması gerekiyor, o yüzden 8 saatlik uykuya, bol sıvı tüketmeye ve yeterli ve dengeli beslenmeye Ramazan ayında da ilgi etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Daha yeni Daha eski